Brewhouse Building in Kilkenny is one of the most exciting developments at the former Smithwicks Brewery site in Kilkenny. Galco recommended a discreet drainage solution that harmoniously blends into the project.

The Brewhouse Building was designed in the Bauhaus style and constructed for the former Smithwick’s Brewery in the early 1960s with extensions added over the following 30 years. Its refurbishment and reuse represent the best principles in sustainable development and form a key link in the architectural and social history of the city.

The vision of the detailed masterplan and design adopted by Kilkenny County Council is for Abbey Quarter to seamlessly complement the medieval city as an inclusive place for an inter-generational community to work, live and play.

The Brewery, had been in operation for 300 years on the site and is now in line to be completely redeveloped into a new dynamic quarter within Kilkenny City. These buildings will include a mix of offices, residential, education and retail uses and will be delivered on a commercial basis.

– This project is the very essence of what the Urban Regeneration Development Fund was established to deliver – said at the project launch Eoghan Murphy, Minister for Housing, Planning and Local Government. – It is a spend from the public purse levering private sector investment to deliver the redevelopment of a city centre brownfield site for mixed-use development.

slotted drainage channel

Discreet Drainage Solution

Mythen Construction as the main contractor took care of the implementation of the vision prepared by Reddy Architecture.

One of the recommendations was to use discreet channel drainage that will blend in nicely into new developments.

The Recyfix Slotted Channels recommended by Galco was the best solution – says Billy Mythen of Mythen Construction. – Paverslot channel offers neat and discreet surface drainage for design-sensitive applications. The system harmoniously blends into the surface appearance, with only unobtrusive narrow lines visible.

The Recyfix channel body is manufactured from 100% recycled composite and fitted with a 105 mm asymmetrical slot grating, available in galvanized or stainless steel. Both gratings were successfully used on the Brewhouse project.

paverslott drainage

Benefits of The Slotted Channel

  • Integrated tongue and groove connection of channels and slot components enables ease of installation

  • Structural reinforcements under the grating and the material thickness (4 mm) provide a perfect balance between weight and stability

  • Withstand loads up to class D 400 according to EN 1433

  • Asymmetrical duo slot available with a width of 2 x 6 mm

  • Connection to outlet pipes is possible from trash box and channels (from the side or bottom)

  • Access cover normally fitted on top of trash box but can also be fitted directly on channel base

  • Individual solutions: slotted components with modified neck height, crossbars in the slot and corner connections can be manufactured.

  • High-quality and sustainable materials offer corrosion protection and recyclability of the individual components.

LEARN MORE ABOUT SLOTTED CHANNEL
D400 Recyfix slotted channel.jpg